wtorek, 1 maja 2018

Czym zastąpić mleko krowie?| Jak i z czego zrobić własne mleko roślinne w domu+ Przepisy




Coraz częściej słyszy się o tym, że krowie mleko nie jest zdrowe i wiele osób zaczyna sięgać po roślinne zamienniki.Niestety, sklepowe mleka roślinne w porównaniu do zwykłego mleka krowiego potrafią kosztować fortunę, stąd również często mit, że aby być na diecie wegańskiej trzeba mieć dużo pieniędzy. 

Dodatkowo te gotowe napoje bardzo często w swoim składzie posiadają cukier i inne zbędne dodatki. Na dodatek zapakowane są one w kartony, powleczone od spodu szkodliwym aluminium oraz nie są poddawane w Polsce, co za tym idzie- szkodliwe dla naszej planety.

W dzisiejszym poście chciałabym pokazać wam, że zrobienie własnego napoju roślinnego jest banalnie proste (i tanie) oraz nie wymaga żadnego specjalistycznego sprzętu ani szczególnych zdolności. Znajdziecie tu również kilka podstawowych przepisów na domowe mleko roślinne.
 Taki napój nie tylko będzie pyszny, ale i pełny witamin i cennych składników odżywczych.

Dodatkowo własne mleko roślinne daje nam ogromne możliwości eksperymentowania ze smakiem, ponieważ w domowym zaciszu możemy przygotować wiele rodzai takiego napoju
, o czym możecie przeczytać w dzisiejszym poście.


Mleko roślinne możemy przygotować zarówno na surowo z ziaren i orzechów takich jak: migdały, kokos, orzechy laskowe lub poprzez gotowanie ziaren i zbóż takich jak owies, soja czy proso.

Aby było jak najbardziej eko, pamiętajcie o zabieraniu własnych woreczków na zakupy i kupowanie orzechów oraz nasion na wagę, zamiast kupowania w małych plastikowych opakowaniach.

Do stworzenia własnego mleka roślinnego możemy użyć naprawdę wiele rodzajów nasion, orzechów czy zbóż. Oto kilka przykładów:





Na surowo:

- orzechy nerkowca

-orzechy laskowe

-orzechy włoskie

-nasiona konopi

-ziarna sezamu

-orzech kokosowy

-nasiona maku

- pestki dyni


Możemy również "zgotować" sobie pyszne mleko roślinne przy użyciu np.


-kaszy jaglanej

- ziaren soi

okriszu

- płatków owsianych
-ryżu


Możemy przygotować klasyczne, jedno składnikowe mleko takie jak klasyczne sojowe czy migdałowe lub poeksperymentować ze smakami tworząc własne mieszanki jak mp. kokos+orzech laskowy.




Przed przygotowaniem własnego mleka roślinnego orzechy i nasiona należy odpowiednio długo namoczyć. Poniżej przygotowałam dla was grafikę, która podpowie wam ile czasu mniej więcej powinny moczyć się poszczególne orzechy.






JAK PRZYGOTOWAC? PRZYKŁADOWE PRZEPISY


MLEKO SOJOWE
Składniki:
➵szklanka ekologicznych ziaren soi
zimna woda
4 szklanki gorącej wody
szczypta soli
4 daktyle (możesz je zastąpić np. odrobiną syropu klonowego.

Wykonanie:
Soję wypłucz i mocz przez całą noc. Rano ponownie wypłucz i pozbądź się łusek. Wsyp odsączone do blendera i miksuj przez ok. minutę. Doprowadź do wrzenia i usuń powstałą pianę. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Następnie przecedź płyn przez sito o małych oczkach lub gazę. Wsyp szczyptę soli oraz jeśli dodajesz daktyle, zmiksuj ponownie. Możesz rozcieńczyć dodatkową ilością wody.


Nie wyrzucaj przecedzonej soi. Po dokładnym zmiksowaniu uzyskasz z niej pyszny wegański twarożek, który świetnie smakuje zarówno sam, jak i z dodatkiem świerzych warzyw takich jak rzodkiewka i szczypiorek.




Składniki:
Szklanka migdałów4 szklanki przefiltrowanej wodyszczypta soli

Przygotowanie:
 Obierz z łupinek, wypłucz, osącz i wsyp do blendera. Zalej połową przegotowanej wody i zmiksuj. Dodaj resztę wody i miksuj jeszcze przez chwilę. Odstaw na 10 minut. Następnie przecedź przecedź przez sitko lub gazę (Do tego celu również świetnie sprawdza się zwykła pończocha;).

Nie wyrzucaj wiórów migdałowych! Możesz je wykorzystać na wiele sposobów. Ja dodaje je do ciasteczek, różnych wypieków, a nawet ostatnio chwaliłam wam się na facebooku surowymi wegańskimi truflami, które wykonałam z użyciem właśnie takich pozostałości po soku:)


MLEKO KOKOSOWE

Składniki:
pół szklanki wiórków kokosowych3 szklanki wody

Przygotowanie:
Osobiście namaczam wiórki kokosowe, jednak jeśli brakuje ci czasu, możesz całkowicie pominąć ten krok. Następnie postępuj tak samo, jak w przypadku przygotowywania mleka migdałowego.


⇨ CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO? POLUB NA FACEBOOKU 

Lubicie mleka roślinne? Dajcie znać czy wy też przygowowujecie swoje własne napoje roślinne . Buziaki;*

6 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś mleko kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robilam i owsiane i migdalowe. jako substytut sprawdza sie super, natomiast mam watpliowsci jak to jest z wapnem. Bo przeciez na koniec dnia po to mleko...

    OdpowiedzUsuń
  3. W życiu bym nie pomyślała, że można robić takie cuda samodzielnie :) Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie wiedziałam o takim czymś muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie miałam wyboru i musiałam się przerzucić na mleko roślinne, ale sama jeszcze nie próbowałam ich robić :/

    OdpowiedzUsuń

❀ Jestem wdzięczna za każdy twój komentarz, to dla mnie wielka motywacja do działania ❀
Wszystkie komentarze czyta, na pytania i prośby o poradę odpowiadam :)
Zawsze staram się odwiedzać komentujących i obserwatorów.

Komentarze typu "zapraszam do mnie" będą usuwane